Bölüm
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Edebiyat Fakültesinin en eski bölümlerinden biridir. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Edebiyat Fakültesi: Edebiyat, Tarih, Felsefe ve Coğrafya olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Edebiyat şubesinin içerisinde Doğu ve Batı Edebiyatları Tarihleri de yer almaktaydı. Cumhuriyet devrinde Edebiyat Fakültesi önemli gelişmeler kaydetti.
1933 Üniversite Reformu’yla Edebiyat şubesinin içerisinde yer alan dil birimleri ayrı bölümler halinde teşkilatlandı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de bu tarihte kuruldu. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü idi. Bölümde “Türk Dili Filolojisi” ve “Türk Edebiyatı” olmak üzere iki kürsü vardı. Türk Dili Kürsüsü’nde Profesör olarak Reşit Rahmeti Arat, Prof. Dr. Ragıp Hulusi Özdem, Doç. Dr. Ahmet Caferoğlu gibi hocalar, Türk Edebiyatı Kürsüsü’nde ise Prof. Dr. İsmail Hikmet Ertaylan, Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan gibi öğretim üyeleri bulunuyordu. 1939 yılında Tanzimat’ın 100. yılı münasebetiyle Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü kuruldu.
Kürsü başkanlığına Ahmet Hamdi Tanpınar getirildi. Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü’nün kurulması ile bölüm, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Dili Kürsüleri olmak üzere üç ana bilim dalından oluşuyordu. Ancak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olmak için dört sertifika sahibi olmak gerektiğinden, bölüm öğrencileri Arap, Fars Filolojisi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Yabancı Filolojiler gibi bölümlerden sertifika almak mecburiyetinde kalıyorlardı. Bu yüzden de program çatışmaları oluyor, öğrenci mağdur durumda kalıyordu. Bu karışıklığı gidermek için 1950’de Türk Dili Kürsüsü de Eski Türk Dili Kürsüsü ve Yeni Türk Dili Kürsüsü olmak üzere ikiye ayrılarak bölümde dört ana bilim dalı teşekkül etmiş oldu. Eski Türk Dili Kürsüsü ’nün başkanlığına Prof. Dr. Reşit Rahmeti Arat, Yeni Türk Dili Kürsüsünün başkanlığına ise Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu getirildi. 6 Kasım 1981 tarihinde 2547 Sayılı Kanun’la üniversitelerde yeniden bir akademik yapılanma oldu ve kürsü sistemi kaldırılarak bölüm sistemi getirildi. Buna göre Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatı olmak üzere beş ana bilim dalından oluşan bir bölüm halini aldı.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde sırasıyla şu hocalar Bölüm Başkanı olarak görev yapmışlardır:
Prof. Dr. Mehmet Kaplan : 1983-1986
Prof. Dr. Muharrem Ergin : 1986-1990
Prof. Dr. Ömer Faruk Akün : 1990-1993
Prof. Dr. Nuri Yüce : 1993-1996
Prof. Dr. Kâzım Yetiş : 1996-1999
Prof. Dr. Necat Birinci : 1999-2002
Prof. Dr. Mustafa Özkan : 2002 – 2015
Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk : 2015 –
Misyon: Türk kültürünün temel unsurları olan Türk dili ve edebiyatı alanında geçmişten günümüze ortaya konulan yazılı ve sözlü ürünleri araştırıp incelemek; elde edilen bilgileri toplumla paylaşmak; diğer kültürlerle olan ilişkilerde belirleyici ve etkin rol oynamak; alanında yetkin bilim adamları ve eğitimciler yetiştirmek.
Vizyon: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün akademik açıdan güçlü ve yetkin konumunu korumak; önümüzdeki süreçte Türkoloji’nin en önemli merkezi hâline gelmek.
Türk kültürünün temel unsurları olan Türk dili ve edebiyatı alanında geçmişten günümüze ortaya konulan yazılı ve sözlü ürünleri araştırıp incelemek; elde edilen bilgileri toplumla paylaşmak; diğer kültürlerle olan ilişkilerde belirleyici ve etkin bir rol oynamak; alanında yetkin bilim insanları ve eğitimciler yetiştirmek eğitim çerçevemizi oluşturmaktadır.
Eğitim felsefemiz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün akademik açıdan güçlü ve yetkin konumunu korumak ve devamlılığını sağlamak, Türkoloji alanında var olan birikimini en etkin şekilde aktarmaktır.
Ayrıca başarılı öğrencilerin çift ana dal ve yan dal uygulamalarından yararlanması da mümkündür.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü genel olarak; akademisyen, öğretmen ve araştırmacı yetiştirmektedir. Bununla beraber bölüm mezunları basın-yayın ve radyo-televizyon sektörü başta olmak üzere, arşivcilik ve kütüphanecilik gibi çok çeşitli iş alanlarında çalışma imkânlarına sahiptirler.